Nieuws

Informatie over voeding bij kanker

Voor betrouwbare informatie over voeding en kanker kunt u kijken op de volgende website: http://www.voedingenkankerinfo.nl/.

Deze website is een samenwerking tussen Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), de universiteit van Wageningen en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO). 

U vindt hier onder andere wetenschappelijke antwoorden van experts op vragen van patiënten met betrekking tot voeding en kanker. 

ABvC Counsellors Alvleesklier

 

ABC counsel

ABvC counsellors voor Persoonlijke aandacht, begeleiding bij ziekten.

Counselling is een kortdurende vorm van psychosociale begeleiding. Heeft u behoefte om met iemand uw emoties te bespreken, of hoe nu om te gaan met het verlies van gezondheid? Een luisterend oor zonder oordeel? De ABvC Counsellor heeft kennis van ziektebeelden van de alvleesklier. U staat er niet alleen voor. Er zijn geen wachtlijsten. Het team heeft landelijk bereik. Voor meer informatie kunt u mailen naar avkv@abvc.nl.

Informatie over alvleesklierkanker en Curcumine / Kurkuma

  • Orale formuleringen van curcumine (in pilvorm) zijn nu de enige vorm op de markt. Omdat curcumine heel slecht wordt opgenomen door de darmen en dus op lage concentraties in het bloed terecht komt (wat de route is naar tumoren buiten de darmen) blijven de concentraties ver onder de curcumineconcentraties die nodig zijn om kankercellen te doden. Daarom werkt oraal toegediende curcumine niet in tumoren buiten de darmen.
  • Er is helaas geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat curcumine effectief is tegen alvleesklierkanker. Tot op heden is, volgens vakliteratuur, geen enkele alvleesklierkankerpatient genezen dankzij curcumine.
  • Er zijn geen negatieve effecten bekend van gebruik van curcumine samen met chemotherapeutica. Als u chemotherapie ontvangt is wel altijd raadzaam gebruik van curcumine te melden aan uw arts.