Training

Update: Juli 2015

Training in laparoscopische pancreasstaart-resecties in Nederland

Deze training van pancreaschirurgen kan opgesplitst worden in twee onderdelen:

Lokale training:
Pancreaschirurgen krijgen training van de internationale expert mr. M. Abu Hilal (Southampton University Hospital, Southampton, Verenigd Koninkrijk).
Voor deze training ontvangt elke chirurg een gedetailleerde omschrijving van de procedure (zie hier
), en een operatievideo (zie hier). De lokale chirurg zoekt een geschikte casus en bespreekt deze met de coördinator en internationale expert. Indien iedereen het eens is met de casus, bezoekt de expert het ziekenhuis en opereert daar samen met de lokale chirurg. Op deze manier vindt training op een veilige manier plaats.

>>Optioneel: Tevens is er de mogelijkheid om te participeren in een laparoscopische pancreasstaart-resectie zoals routinematig uitgevoerd in het AMC door dr. M.G.H. Besselink. Dr. Besselink neemt de taak als trainer op zich.

Centrale training:
Deelnemende chirurgen hebben centrale training ondergaan in het AMC te Amsterdam. Bij deze centrale training ware een aantal experts aanwezig, waaronder mr. M. Abu Hilal. Op deze centrale trainingsdag werden de details van de procedure uitvoerig besproken, instructievideo’s aandachtig bekeken en aansluitend werd de laparoscopische procedure geoefend in het lab van de experimentele chirurgie in het AMC.

Voorlopige resultaten:
Tot nu toe hebben 16 van de 17 centra van de DPCG deelgenomen aan de lokale training. Training voor het laatste DPCG centrum staat in juli 2015 gepland.

Hoofdonderzoeker: prof. dr. M.G.H. Besselink, chirurg Amsterdam UMC, e-mail

Studiecoördinator: dhr. T. de Rooij, onderzoeker heelkunde Amsterdam UMC, e-mail