PANORAMA

Landelijk cohortstudie totale pancreatectomie (PANORAMA)

 

 

 

 

Achtergrond:

Totale pancreatectomie is een ingrijpende operatie die soms preventief wordt uitgevoerd (veelal bij main-duct IPMN) of bij alvleesklierkanker. Patiënten na een totale pancreatectomie ontwikkelen slecht reguleerbare diabetes met grote impact op kwaliteit van leven. Ondanks behandeling met een insulinepomp of insuline injecties is er een grote kans hypoglycemieen te ontwikkelen. De resultaten en de gevolgen van deze operatie in Nederland zijn nog nooit systematisch geanalyseerd. In deze studie willen wij de operatie-resultaten verzamelen alsmede patiënten eenmalig een vragenlijst sturen naar a)de behandeling van hun diabetes en b) de kwaliteit van leven na deze operatie.

Het PANORAMA cohort is een landelijke retrospectief cohort waarbij we patiënten die de afgelopen tien jaar een totale pancreatectomie zijn ondergaan willen includeren. Om beter inzicht te krijgen in de kwaliteit van leven en diabetes management binnen deze groep wordt er een vragenlijst toegestuurd. Een kleine 30 patiënten uit dit cohort zullen gevraagd worden voor deelname aan de PANORAMA trial.

Inclusiecriteria: Patiënten na pancreatectomie voor zowel benigne als maligne aandoeningen in de afgelopen tien jaar. (1 januari 2006 - 1 januari 2016).

 

Contact

Studiecoördinator

Drs. Lianne Scholten, arts-onderzoeker Amsterdam UMC (locatie AMC), e-mail

Hoofdonderzoekers

Prof. Dr. M.G.H. Besselink, chirurg Amsterdam UMC  (locatie AMC), e-mail 

Dr. J.H. de Vries, internist AMC e-mail