Nieuws

DPCG twitter account live!

DPCG twitter account is live! Volg ons @DPCG_official

Wetenschappelijke comissie actief

Vanaf heden is de DPCG Wetenschappelijke Commissie actief. De commissie beoordeelt onderzoek aanvragen met betrekking tot bestaande DPCG/DPCA/PACAP/PancreasParel data of samples, en coördineert verschillende wetenschappelijke activiteiten. De doelen en werkwijze van de Wetenschappelijke Commissie (inclusief template voor onderzoek aanvragen) zoals die op de werkgroep vergadering zijn besproken, zijn te vinden onder Werkgroep > Wetenschappelijke Commissie.

“ADVANCED LAPAROSCOPIC PANCREAS SURGERY: A HANDS-ON WORKSHOP”

“ADVANCED LAPAROSCOPIC PANCREAS SURGERY: A HANDS-ON WORKSHOP”

Datum: 3-4 november 2017

Locatie: AMC, Meibergdreef 9, Amsterdam

Meer informatie en aanmelding: www.e-mips.org/workshop

 

Organisatie

Marc Besselink, HPB-Chirurg AMC

Misha Luyer, HPB-Chirurg Catharinaziekenhuis

Sjors Klompmaker, Promovendus AMC

 

Maurice Zwart, Promovendus AMC

European Pancreatic Cancer Index: Nederland aan kop

Het allereerste vergelijkend onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker in Europa laat zien dat de meeste landen niet genoeg aandacht besteden aan de ziekte. De Nederlandse gezondheidszorg geeft het goede voorbeeld; Nederland staat aan de top van de index die vandaag gepubliceerd werd in Brussel door de in Zweden gebaseerde onderzoeksorganisatie Health Consumer Powerhouse (HCP). Marc Besselink zat namens Nederland in het expertpanel dat adviseerde bij de totstandkoming van dit rapport. Zie voor het volledige rapport hier.
Hoewel alvleesklierkanker bijna net zoveel sterfgevallen veroorzaakt als borstkanker wordt de ziekte genegeerd door de gezondheidszorg. In 4 van de 5 landen worden de resultaten van de behandeling niet gemonitord en bestaat er geen overgeengekomen beste praktijk.

Highlights E-AHPBA

Tijdens het avondsymposium, de Dutch Highlights van de E-AHPBA 2013, op 25 september 2013 is een selectie gepresenteerd van de belangrijkste Nederlandse inzendingen voor het E-AHPBA congres in Belgrado. Op deze avond werd nogmaals duidelijk hoe belangrijk Nederland binnen het HPB-onderzoek is. Ook werd een overzicht gepresenteerd van de beste niet-Nederlandse studies. 

DPCG onderzoek in de prijzen

De DPCG studie "Benigne pathologie uitslag na pancreatoduodenectomie", gepresenteerd door Arja Gerritsen, arts-onderzoeker van de DPCG, heeft in Zurich op de European Pancreatic Club meeting mei 2013 de prijs voor beste klinische studie gewonnen.

Dutch Pancreatic Cancer Audit gestart

Op 1 juli 2013 is de Dutch Pancreatic Cancer Audit (DPCA) gestart. Zie http://dpca.clinicalaudit.nl/.

Alle patienten die een electieve pancreasoperatie ondergaan voor een mogelijke tumor worden geregistreerd. Doel is de uitkomsten van pancreaschirurgie in Nederland verder te verbeteren.

Ook voor patiënten die geen operatie ondergaan is het mogelijk gegevens te registreren.


Klik hier voor de DPCA indicatoren.

 

 

Invoeren DPCA gegevens

 

Participerende centra wordt gevraagd om per 4 maanden alle gegevens volledig ingevoerd te hebben. Continue invoer heeft de voorkeur. Sommige centra leveren per ‘batch’ gegevens aan. Op deze data moeten alle gegevens van de voorgaande 4 maanden ontvangen zijn:

1 juni (gegevens januari t/m april)

1 oktober (gegevens mei t/m augustus)

1 februari (gegevens september t/m december)

Voor het invoeren van patiënten zie onderstaande link 

https://survey.mrdm.eu/

Investeer in Kwaliteit

Op 24 en 25 juni 2013 organiseert Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) het jaarlijks congres in de Beurs van Berlage. Het wordt een breed opgezet platform voor alle partijen die zich bezig houden met het verbeteren van de kwaliteit van zorg. De DPCG zal een update geven over de Dutch Pancreatic Cancer Audit welke medio juni 2013 zal starten.

Voor meer informatie en aanmelden: www.clinicalaudit.nl/actueel/congres

PREOPANC start

Vanaf 3 april 2013 is de PREOPANC studie opengegaan in het ErasmusMC en het AMC. Meer informatie is onder het kopje Projecten- PREOPANC te vinden.

E-AHPBA congres 2013

Van 29 tm 31 mei 2013 zal in Belgrado het 10e congres van de E-AHPBA plaatsvinden.

Website voor patienten online

Sinds 1 mei 2012 is de website www.allesoveralvleesklierkanker.nl online. Op deze website, ontwikkeld door de Lisa Waller Hayes foundation in samenwerking met de DPCG, staat veel informatie bedoeld voor patienten, hun naasten en overige geinteresseerden.

Eerste DPCG publicatie online

Op 11 januari jl. verscheen de eerste publicatie van de DPCG in een peer reviewed tijdschrift (British Journal of Surgery) online! Klik op deze link.

In dit artikel beschrijven onderzoekers van de DPCG voor het eerst een landelijke centralisatie van pancreaschirurgie in Nederland met als gevolg een daling van de postoperatieve sterfte.

DPCG in Ned Tijdschr v Geneesk

Op 6 augustus 2012 publiceerde het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde het artikel "Centralisatie van pancreaschirurgie reduceert postoperatieve sterfte in Nederland" van de DPCG. 

DPCG onderzoek naar centralisatie pancreatoduodenectomie

Op de congressen van de European HepatoPancreatoBiliary Assocation in Kaapstad, de European Pancreatic Club in Magdeburg en de Chirurgendagen in Veldhoven zijn de resultaten van een DPCG onderzoek naar centralisatie van pancreasoperaties gepresenteerd.

 

DPCG Oprichtingssymposium

De DPCG blikt terug op een zeer geslaagd oprichtingssymposium dat op 16 november 2011 't Spant in Bussum plaatsvond. De 18 sprekers en de ruim 120 bezoekers (chirurgen, internist-oncologen, maag-darm-leverartsen, radiotherapeuten, radiologen, arts-onderzoekers, dietisten en physician assistants) zorgen voor een zeer leerzame en interactieve dag met veel ruimte voor discussie en uitwisseling van klinische ervaringen, studieresultaten en studievoorstellen.

<<  1 2 [3