Nieuws

Marin Strijker nieuwe onderzoeker PancreasParel

Per 1 mei is Marin Strijker gestart als arts-onderzoeker van de DPCG. Zij zal de coördinatie van de PancreasParel van Jony van Hilst gaan overnemen. 

Lisa Waller Hayes onderzoeksbeurzen

Tijdens de Pancreasdag op 1 April 2016 zijn de Lisa Waller Hayes onderzoeksbeurzen uitgereikt. Thijs de Rooij, DPCG-onderzoeker, won deze prijs waarmee hij een bezoek aan de Verenigde Staten zal afleggen. 

 

Informatie over alvleesklierkanker en Curcumine / Kurkuma

  • Orale formuleringen van curcumine (in pilvorm) zijn nu de enige vorm op de markt. Omdat curcumine heel slecht wordt opgenomen door de darmen en dus op lage concentraties in het bloed terecht komt (wat de route is naar tumoren buiten de darmen) blijven de concentraties ver onder de curcumineconcentraties die nodig zijn om kankercellen te doden. Daarom werkt oraal toegediende curcumine niet in tumoren buiten de darmen.
  • Er is helaas geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat curcumine effectief is tegen alvleesklierkanker. Tot op heden is, volgens vakliteratuur, geen enkele alvleesklierkankerpatient genezen dankzij curcumine.
  • Er zijn geen negatieve effecten bekend van gebruik van curcumine samen met chemotherapeutica. Als u chemotherapie ontvangt is wel altijd raadzaam gebruik van curcumine te melden aan uw arts.

IPSEN - DPCG travelawards uitgereikt

Tijdens het IHPBA- world congress 2016 in Sao Paulo zijn de IPSEN travelawards uitgereikt aan de volgende 10 onderzoekers: 

David van Dijk - MUMC

Sjoerd Nell - UMCU

Marieke Walma - UMCU

Mustafa Suker - Erasmus MC

Laura Meijer - VUMC

Maikel Bakens - MUMC / Catharina ziekenhuis

Jantien Vogel - AMC

Willemieke Tummers - LUMC

Thijs de Rooij - AMC

Bengt van Rijssen - AMC

Oncologische zorg op topniveau

Op mijn gezondheidsgids verscheen recentelijk een artikel over de kwaliteit van oncologische zorg waarin Olivier Busch (voorzitter van de DPCG) het belang van specialisatie en intensieve samenwerking bespreekt. 

Zie: www.mijngezondheidsgids.nl/oncologische-zorg-op-topniveau voor het artikel. 

DPCG studie naar patiënt-gerapporteerde uitkomsten van alvleesklierkanker gepubliceerd

DPCG studie naar patiënt-gerapporteerde uitkomsten van alvleesklierkanker gepubliceerd.

Opening PACYFIC Expert Panel

Vanaf heden is het PACYFIC Expert Panel open for business!

U kunt bij het tienkoppige panel terecht voor vragen over het te voeren beleid bij patiënten met een neoplastische pancreascyste.

Via onze studie website www.pacyfic.net/expert kunt u een consult indienen. Deelnemers van de PACYFIC studie kunnen inloggen met hun huidige inloggegevens.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met het PACYFIC studieteam (pacyfic@erasmusmc.nl).

 

Met vriendelijke groeten,

het PACYFIC studieteam

LIVING WITH HOPE op zoek naar nieuwe leden

Living With Hope, het patiëntenplatform voor alvleesklierkanker in Nederland, is op zoek naar patiënten en familie die actief willen bijdragen aan het bereiken van de onze doelen:

  1. Het vergroten van awareness voor alvleesklierkanker
  2. De patiënt als partner positioneren in de samenwerking met artsen, wetenschappers, farmacie en subsidieverstrekkers zoals KWF en ZonMw
  3. Concentratie van zorg en wetenschappelijk onderzoek ondersteunen en stimuleren
  4. Het stimuleren van klinisch onderzoek & ontwikkelen van effectievere medicijnen  tegen alvleesklierkanker
  5. Ondersteuning van lotgenoten & familie.

Op welke wijze kunt u zich inzetten om bij te dragen tot het bereiken van deze doelen?

Dat kan door een bijdragen te leveren aan awareness voor de ziekte  door op te treden als patiënt advocate, door het opzetten van een fundraisingsactiviteit of door een bijdrage te leveren aan één van de vele andere activiteiten van het platform. Graag lichten wij deze activiteiten verder toe.  

U bepaalt natuurlijk zelf de hoeveelheid tijd die u hieraan kunt/wilt besteden!

Living With Hope is als, strategisch partner, lid van de DPCG (Dutch Pancreas Cancer Group); de landelijke multidisciplinaire werkgroep van gastro-intestinaal chirurgen, MDL-artsen, medisch oncologen, radiologen, radiotherapeuten, pathologen, diëtisten en verpleegkundig specialisten.

Kijk ook  www.lwhfoundation.com .

U kunt ons bereiken via info@lwhfoundation.com

Vecht mee in de strijd tegen alvleesklierkanker!!

Dutch Highlights at E-AHPBA 2015

Van 21 tot en met 24 april 2015 vond het 11e congres van de European-African Hepato-Pancreato-Biliary Association (E-AHPBA) plaats in Manchester (UK) met, zoals gebruikelijk, een groot aantal Nederlandse abstracts.

Dit symposium, georganiseerd namens de DHPBA (Werkgroep Leverchirurgie, Pancreatitis Werkgroep Nederland en Dutch Pancreatic Cancer Group), biedt u traditiegetrouw de gelegenheid een belangrijke selectie van de Nederlandse inzendingen te aanschouwen.

In aanvulling op dit programma zal tevens een overzicht worden gepresenteerd van de belangrijkste “Non Dutch Highlights”, zodat u volledig op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op HPB gebied.

Wij hopen u op 12 november te mogen begroeten in Zeist!

Namens de organisatie,

Jeroen Hagendoorn

Dennis Wicherts

Marc Besselink

Richard van Hillegersberg

Aandacht voor alvleesklierkanker

Recentelijk plaatste www.mijngezondheidsgids.nl een artikel over alvleesklierkanker waarin medewerkers van de Lisa Waller Hayes Foundation hun ervaring met de ziekte bespreken evenals de noodzaak van onderzoek en media-aandacht.

Klik hier voor het artikel.

DPCG twitter account live!

DPCG twitter account is live! Volg ons @DPCG_official

Wetenschappelijke commissie actief

Vanaf heden is de DPCG Wetenschappelijke Commissie actief. De commissie beoordeelt onderzoek aanvragen met betrekking tot bestaande DPCG/DPCA/PACAP/PancreasParel data of samples, en coördineert verschillende wetenschappelijke activiteiten. De doelen en werkwijze van de Wetenschappelijke Commissie (inclusief template voor onderzoek aanvragen) zoals die op de werkgroep vergadering zijn besproken, zijn te vinden onder Werkgroep > Wetenschappelijke Commissie.

“ADVANCED LAPAROSCOPIC PANCREAS SURGERY: A HANDS-ON WORKSHOP”

“ADVANCED LAPAROSCOPIC PANCREAS SURGERY: A HANDS-ON WORKSHOP”

Datum: 3-4 november 2017

Locatie: AMC, Meibergdreef 9, Amsterdam

Meer informatie en aanmelding: www.e-mips.org/workshop

 

Organisatie

Marc Besselink, HPB-Chirurg AMC

Misha Luyer, HPB-Chirurg Catharinaziekenhuis

Sjors Klompmaker, Promovendus AMC

 

Maurice Zwart, Promovendus AMC

European Pancreatic Cancer Index: Nederland aan kop

Het allereerste vergelijkend onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker in Europa laat zien dat de meeste landen niet genoeg aandacht besteden aan de ziekte. De Nederlandse gezondheidszorg geeft het goede voorbeeld; Nederland staat aan de top van de index die vandaag gepubliceerd werd in Brussel door de in Zweden gebaseerde onderzoeksorganisatie Health Consumer Powerhouse (HCP). Marc Besselink zat namens Nederland in het expertpanel dat adviseerde bij de totstandkoming van dit rapport. Zie voor het volledige rapport hier.
Hoewel alvleesklierkanker bijna net zoveel sterfgevallen veroorzaakt als borstkanker wordt de ziekte genegeerd door de gezondheidszorg. In 4 van de 5 landen worden de resultaten van de behandeling niet gemonitord en bestaat er geen overgeengekomen beste praktijk.
<<  1 2 [34  >>