Nieuws

Professor Marc Besselink over het Pancreassymposium 2017

Naam: Marc Besselink
Ziekenhuis: AMC Amsterdam
Specialisme: Chirurg (hepato-pancreato-biliaire chirurgie)

Op 8 november vond het DPCG (Dutch Pancreatic Cancer Group) Pancreassymposium 2017 plaats in Gasthuis Leeuwenbergh, gelegen in het centrum van Utrecht. De avond, welke multidisciplinair van karakter was, stond in het teken van het pancreascarcinoom en gaf de aanwezigen handvatten om juiste keuzes te maken bij de behandeling van deze patiënten. Mylan Connects sprak na afloop met professor Marc Besselink: chirurg in het AMC en tevens voorzitter van de wetenschappelijke commissie van de DPCG.

Marc Besselink

Wat is de trigger geweest om het pancreassymposium te organiseren?
“We doen met de DPCG op landelijk niveau onderzoek en hierbij is het ontzettend belangrijk iedereen geïnformeerd te houden. Om de twee jaar organiseert een wisselend  DPCG centrum, ditmaal het RadboudUMC, dit symposium en houden we iedereen op de hoogte omtrent de laatste ontwikkelingen.”

Hoe kijkt u zelf terug op de avond?
“Het was een prachtige avond waarbij aanwezigen uit ziekenhuizen verspreid uit het hele land en disciplines aanwezig waren. Dat zie je ook terug in de zeer gevarieerde lijst van sprekers. Die multidisciplinaire insteek is ook de kracht van het DPCG. We pakken het samen multidisciplinair aan en bekijken het niet vanuit één specialisme.”

Wat vond u de meest opvallende presentatie van deze avond?
“Alle presentaties waren erg goed, dus ik kan er niet persé eentje uitpikken. Ik vond onze internationale gast (Jin He, M.D., Ph.D) erg sterk, maar ook onze Nederlandse sprekers waren goed. Er kwam een drietal heel belangrijke Nederlandse multicentrische gerandomiseerde trials voorbij die op internationaal vlak toonaangevend zijn. Allereerst heb je bijvoorbeeld de SPHINX studie waarbij we galwegdrainage middels ERCP veiliger willen maken. Daarnaast werd er gesproken over de landelijke PREOPANC-2 trial waarbij we alvleesklierkanker willen voorbehandelen met FOLFIRINOX chemotherapie voordat we gaan opereren. De derde toonaangevende studie was de PELICAN trial waarbij je kijkt wat de meerwaarde is van radiofrequente ablatie bij mensen met niet te verwijderen alvleesklierkanker. Onze internationale gast gaf ook aan dat hij het bewonderingswaardig vindt hoe wij dit in Nederland allemaal zo voor elkaar weten te boksen. Een mooi compliment!“

Wat is voor u de belangrijkste take home message?
“Sluit je aan bij de DPCG, zie www.dpcg.nl. Er zijn vier keer per jaar vergaderingen waar iedereen zich bij kan aansluiten, doe mee en wees actief!”

Met welke vier woorden zou u het Pancreassymposium willen omschrijven?
“Prachtige weerspiegeling landelijke samenwerking.”

 

 


OLVG gestart met PancreasParel!

Ook het OLVG is van start gegaan met de PancreasParel (landelijke biobank); er zijn reeds 4 patiënten geïncludeerd. Het OLVG is hiermee het tweede (perifere) topklinische ziekenhuis dat includeert voor de PancreasParel.

 

Binnen het OLVG is er voor de HPB chirurgie een samenwerking tussen het AMC (GIOCA) en het Oncologisch Centrum Amsterdam (OCA). Het OCA is het overkoepelend orgaan voor de oncologische zorg binnen het OLVG op locatie Oost en West en het Boven IJ ziekenhuis. De ingrepen vinden door lateralisatie van zorg alleen nog in het OLVG Oost plaats.

 

In de PancreasParel wordt onder andere bloed en (rest)weefsel van patiënten met pancreas- en periampullaire ziekten opgeslagen. Inmiddels wordt er in 6 ziekenhuizen biomateriaal verzameld; het AMC, EMC, UMCU, LUMC, Catharina ziekenhuis en OLVG. Er zijn al meer dan 600 patiënten geïncludeerd. Voor meer informatie zie: www.pancreasparel.nl

Publicatie: het 3P initiatief

Recent is het artikel over het 3P initiatief gepubliceerd. Hierin wordt de samenwerking tussen drie landelijke cohorten van pancreas-, oesofagus-/maag- en colorectaalcarcinoom patiënten in Nederland beschreven; Dutch Pancreatic Cancer Project (PACAP), Prospective Observational Cohort Study of Oesophageal-gastric cancer Patients (POCOP) en Prospectief Landelijk Colorectaal Carcinoom cohort (PLCRC). Multidisciplinair worden klinische data, tumor weefsel, bloed en patient reported outcomes measures (PROMs) landelijk verzameld na informed consent van de patiënt. Deze infrastructuur biedt ook mogelijkheid om toekomstige onderzoeken en trials met een nieuw design te initiëren.

In 2015 is klinische data van 21.758 nieuw gediagnosticeerde patienten verzameld bij de Nederlandse Kanker Registratie. Aanvullende informatie over operaties van 13.845 patiënten is geregistreerd in chirurgische audits, waaronder de Dutch Pancreatic Cancer Audit (DPCA). In de eerste twee jaar van het initiatief is tumor weefsel en bloed verkregen van 1507 patiënten, onder andere voor de PancreasParel. Ook zijn 1180 patienten geincludeerd voor PROMs registratie, met een respons rate van 90%. Meer dan 85% van de patienten heeft informed consent gegeven om informatie te ontvangen over eventuele nieuwe interventie studies en mogelijke participatie in cohort multiple randomized controlled trials (cmRCT).

Het doel is om met deze structurele aanpak de zorg van patienten met dergelijke tumoren te verbeteren in Nederland. 

Klik hier voor het volledige artikel.

Tara Mackay nieuwe arts-onderzoeker PACAP

Sinds 1 juni 2017 is Tara Mackay arts-onderzoeker van de DPCG. Tara neemt hiermee de coördinatie van PACAP (DPCA, NKR, PROMs) over van Bengt van Rijssen. Hiernaast zal zij de PACAP-1 trial (cluster randomized stepped-wedged controlled trial m.b.t. implementatie van best practices in de zorg voor pancreascarcinoom patiënten) gaan opzetten en coördineren. 

Tara

Alvleesklierkanker vaker toch te opereren na chemo

Dankzij chemotherapie (FOLFIRINOX) kan alvleesklierkanker zodanig slinken dat er daarna vaker succesvol kan worden geopereerd. Dit blijkt uit een onderzoek onder patiënten van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Chirurg Dr. Marc Besselink leidde het onderzoek waarvan de resultaten vandaag worden gepubliceerd in de Annals of Surgical Oncology.

Patiënten die tot nu toe niet meer konden worden geopereerd vanwege een doorgegroeide alvleeskliertumor kunnen na behandeling met FOLFIRINOX (chemotherapie met een combinatie van meerdere middelen) toch in aanmerking komen voor een operatie. Dit betekent dat sommige voorheen uitbehandelde patiënten ineens weer kans maken op levensverlenging. 

In een vandaag gepubliceerde studie volgden Besselink en zijn onderzoeksgroep 132 patiënten met lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker. Van patiënten die tussen september 2013 en maart 2015 in het AMC werden gediagnosticeerd met lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker kon bij 14 patiënten (11%) na de specifieke chemotherapie de alvleeskliertumor alsnog verwijderd worden. De kans om na 2 jaar nog in leven te zijn was 75% na zo’n operatie in plaats van 25% zonder operatie.

FOLFIRINOX-chemotherapie wordt al langer gebruikt in Nederland. Tot voor kort werd gedacht dat deze zware therapie alleen voor de allerfitste patiënten mogelijk was. Een vorig jaar gepubliceerde studie van het AMC in het Journal of Cancer, toonde aan dat een verlaagde dosering nog steeds effectief is (de tumor slinkt en patiënten leven langer) maar met minder bijwerkingen. Het vandaag gepubliceerde onderzoek laat zien dat na 2 tot 3 maanden behandeling met deze chemotherapie bij een deel van de patiënten de lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker alsnog verwijderd kan worden.

Alvleesklierkanker heeft de slechtste prognose van alle kankersoorten. Jaarlijks overlijden ruim 2600 Nederlanders aan de ziekte. Vijf jaar na de diagnose is minder dan 5% van de patiënten nog in leven. Bij slechts 1 op de 5 patiënten kan de tumor direct met een operatie worden verwijderd. Dit onderzoek laat zien dat meer mensen geopereerd kunnen worden. 
 
De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

“ADVANCED LAPAROSCOPIC PANCREAS SURGERY: A HANDS-ON WORKSHOP”

Training

 “ADVANCED LAPAROSCOPIC PANCREAS SURGERY: A HANDS-ON WORKSHOP”

Datum: 3-4 november 2017

Locatie: AMC, Meibergdreef 9, Amsterdam

Meer informatie en aanmelding: www.e-mips.org/workshop

 

Organisatie

Marc Besselink, HPB-Chirurg AMC

Misha Luyer, HPB-Chirurg Catharinaziekenhuis

Sjors Klompmaker, Promovendus AMC

Maurice Zwart, Promovendus AMC

 

World Pancreas Forum 2017, Bern, Zwitserland

Het programma van het tweede World Pancreas Forom, 22 en 23 juni in Bern, Zwitserland staat online. Markus W. Büchler en Kaspar Z'graggen voeren tegelijkertijd twee operaties uit welke live te volgen zijn in de congreszaal.

Voor meer informatie  www.worldpancreasforum.com.

Vacature: arts-onderzoeker PACAP

Het Dutch Pancreatic Cancer Project (PACAP, www.pacap.nl) van de DPCG is een ambitieus landelijk project dat de behandeling van pancreaskanker in kaart brengt en probeert te verbeteren. PACAP is een prospectieve registratie van patiënten met pancreas- en peri-ampullaire tumoren en integreert onder andere de Dutch Pancreatic Cancer Audit (DPCA) en patient reported outcomes (PRO). Afgelopen jaar werden in de DPCA >90% van alle pancreatoduodenectomieen uit NL geregistreerd en de PRO registratie includeerde recentelijk haar 200e patiënt, afkomstig uit 23 verschillende ziekenhuizen.

Wij zijn op zoek naar een nieuwe arts-onderzoeker voor de coördinatie van PACAP. De arts-onderzoeker is direct betrokken bij de coördinatie en doorontwikkeling van PACAP en verschillende (wetenschappelijke) activiteiten van de DPCG. Hij/zij is trekker van een landelijke gerandomiseerde trial waarin ‘best practices’ uit de richtlijn pancreascarcinoom en geïdentificeerd uit PACAP worden geïmplementeerd. Analyse en interpretatie van data, statistische bewerking van gegevens en publicatie van de resultaten in wetenschappelijke tijdschriften behoren ook tot de bezigheden. Het werk is discipline overstijgend en omvat chirurgie, medische oncologie, radiotherapie, maag-darm-leverziekten, pathologie en radiologie.

De arts-onderzoeker zal werkzaam zijn in het AMC in Amsterdam en in het EMC in Rotterdam, maar vooral nauw samenwerken met alle participerende centra. Kent u een enthousiaste, communicatief sterke, (bijna) arts/ANIOS die geïnteresseerd is in deze onderzoek plek?  We zijn op zoek naar iemand die op korte termijn beschikbaar is. Klinische en/of wetenschappelijk ervaring is een pré.

 

 

Meer informatie, en de link voor het indienen van motivatiebrief en CV (vóór 27 februari 2017) is hier te vinden: https://werkenbijamc.nl/vacatures/arts-onderzoeker-pacap/

Onderschatting incidentie en overleving pancreas kanker

Een recente studie van het Erasmus MC en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) toont aan dat de werkelijke incidentie van pancreaskanker in Nederland hoger ligt dan gedacht.

Een analyse van 14,922 patiënten uit de Rotterdam Study (een population-based prospectief cohort >45 jaar) liet zien dat 113 deelnemers uit het cohort pancreas kanker ontwikkelden. Hiervan bleek slechts 67.3% van de gevallen gerapporteerd in de Nederlandse Kanker Registratie (NKR). Daarnaast werd gezien dat de patiënten die niet geregistreerd waren in de NKR significant ouder waren en een significant slechtere overleving hadden. Hierdoor wordt mogelijk ook de overleving van pancreaskanker overschat. 

Het volledige artikel vindt u hier.

Ook deelname Maasstad ziekenhuis PancreasParel

Ook het Maasstad ziekenhuis Rotterdam gaat, in samenwerking met het Erasmus MC, starten met het verzamelen van biomaterialen voor de PancreasParel. De lokale hoofdonderzoeker is Dr van der Harst. Het Maasstad ziekenhuis zal hiermee het tweede niet-academische DPCG centrum zijn dat start met de PancreasParel! 

In de PancreasParel wordt onder andere bloed, DNA en weefsel verzameld van patiënten met pancreas- en periampullaire tumoren voor toekomstig onderzoek (www.pancreasparel.nl). 

Catharina Ziekenhuis Eindhoven gestart met inclusies PancreasParel!

Ook het Catharina ziekenhuis Eindhoven heeft de eerste patiënten geïncludeerd in de PancreasParel! Het Catharina ziekenhuis is hiermee het eerste perifere centrum dat ook biomaterialen verzamelt binnen de Parel. Deze biomaterialen worden opgeslagen voor toekomstig onderzoek, om zo de diagnostiek en behandeling van patiënten met pancreas en periampullaire tumoren te verbeteren (https://www.catharinaziekenhuis.nl/nieuws/1660). 

 

In totaal zijn er nu 5 centra die patiënten includeren in de PancreasParel (AMC, EMC, UMCU, LUMC, Catharina ziekenhuis). Het Radboud UMC Nijmegen en het Maastricht Universitair Medisch Centrum zullen spoedig volgen. 

Voor meer informatie zie www.pancreasparel.nl  

 

DPCG ontvangt NVGE subsidie!

Aan de Dutch Pancreatic Cancer Group is de NVGE Subsidie voor multidisciplinaire en instellingoverstijgende onderzoeksinitiatieven of werkgroepen van 15.000 euro toegekend.

Naast de DPCG heeft ook 'het broertje' van de DPCG, de Pancreatitis Werkgroep Nederland (PWN, landelijke werkgroep voor alvleesklierontsteking) de subsidie ontvangen. 

De subsidie werd 6 oktober uitgereikt op het NVGE najaarscongres in Veldhoven. Marin Strijker en Xavier Smeets ontvingen, namens respectievelijk de DPCG en de PWN, de subsidies uit handen van professor Drenth.  

We danken de NVGE hartelijk voor deze bijdrage aan het werk van de DPCG. 

David Chang in Dutch Pancreas Biobank advisory board!

David Chang, surgeon and expert on personalized treatment for pancreatic cancer from Glasgow, joined the advisory board of the Dutch Pancreas Biobank.

LUMC ook gestart met inclusies PancreasParel!

Het LUMC is ook gestart met verzamelen en opslaan van biomateriaal voor de PancreasParel. Er zijn nu vier includerende centra! 

<<  1 [23 4  >>